6 Manieren om verantwoord te winkelen

Ben je dol op shoppen, maar tegelijkertijd ook bezorgd om het milieu? No worries! We hebben hier wat tips voor je op een rij gezet hoe je verantwoord kan blijven shoppen.

Tip 1: Kies voor tweedehands

Door tweedehands te kopen of door te ruilen hoeft er niets nieuws gemaakt te worden, waardoor je je ecologische voetafdruk verkleint. Je bespaart namelijk grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken.

Tip 2: Weet wat je koopt

Doe onderzoek naar welke merken hun arbeidsomstandigheden onder controle hebben en weet hoe duurzaam hun producten zijn. Als je weet welke stoffen milieuvriendelijk en natuurlijk zijn, helpt dit ook om het milieu schoon te houden. Kijk ook naar het waslabel. Naast de wasvoorschriften staat er ook waar het kledingstuk gemaakt is, van welke stof het gemaakt is en of het een keurmerk draagt. De bedrijven die de keurmerken beheren, gaan na of een kledingmerk duurzaam is. Maar vertrouw niet blindelings elk keurmerk: er zijn heel veel keurmerken en ze zijn niet allemaal even sterk of relevant.

Tip 3: Gebruik een herbruikbare tas

Door te kiezen voor een herbruikbare tas, verminder je het gebruik van plastic.

Tip 4: Koop geen fast fashion

Fast fashion-ketens zijn berucht vanwege het toestaan van onethische arbeidspraktijken en maken van producten van lage kwaliteit. In plaats van een goedkoop product te kopen dat na aankoop snel uit elkaar valt, kies je voor kwaliteitsproducten.

Tip 5: Koop lokaal

Lokale bedrijven kopen hun aankopen lokaal, wat de transportvervuiling vermindert, en dit zijn doorgaans de kleinere ondernemers in de sector, waardoor hun ecologische footprint veel kleiner wordt. Daarnaast steun je de lokale gemeenschap.

Tip 6: Ruim je kast op

Door alles op een rijtje te hebben, onthoud je beter wat je al hebt, waardoor je minder snel wat koopt.

Heb jij verder nog tips die je met ons wilt delen? Laat het ons dan in een reactie hieronder weten!